NEW DELHI - Een rechter in de Indiase hoofdstad heeft een slachtoffer van verkrachting gevraagd een huwelijksaanzoek van de dader te aanvaarden. Als zij op het aanzoek ingaat, kan de man een lichtere straf krijgen. Hij heeft de vrouw en haar familie gevraagd woensdag op de rechtbank te komen om op zijn voorstel te reageren.

De 22-jarige vrouw is woedend over het idee van de rechter. "Ik trouw niet met die man. Het is verschrikkelijk, onbeschoft. Hij moet de zwaarste straf krijgen. Hij moet worden opgehangen, zodat hij zoiets verschrikkelijks niet kan doen met een andere vrouw", zei het slachtoffer, dat bij de verkrachting zo zwaar gewond raakte dat zij een oog moet missen. Zij is inmiddels vele malen geopereerd.

Tijdens de behandeling van de zaak merkte de verkrachter op dat hij wel met zijn slachtoffer wil trouwen "omdat niemand anders met haar wil trouwen gezien het stigma dat er in de Indiase samenleving rust op verkrachting".

Indiase mensenrechtengroepering en vrouwenorganisaties zijn verontwaardigd over de gang van zaken. Zij noemen het aanbod van de verdachte vernederend en beledigend. En zij vinden het belachelijk dat de rechter het slachtoffer had opgeroepen om het aanbod van de verkrachter in overweging te nemen. "De rechtbanken in dit land zijn geen huwelijksbureaus voor verkrachters", zei een vertegenwoordigster van de vrouwenorganisatie.