ARBIL/BAGDAD - Een zelfmoordaanslag in de Noord-Iraakse stad Arbil heeft woensdag zeker 45 personen het leven gekost. Dat heeft de gouverneur van Arbil meegedeeld. Er zijn volgens hem zeker negentig gewonden. Andere bronnen meldden eerder dat er zeker zestig doden en meer dan tweehonderd gewonden waren.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De slachtoffers vielen toen een zelfmoorddader een bom tot ontploffing bracht vlak bij een recruteringscentrum van de politie. De meeste doden zijn recruten die buiten het gebouw stonden te wachten.

Het is niet duidelijk of de dader een bom op zijn lichaam droeg of dat het explosief in een auto was verborgen. Op televisiebeelden waren verwoeste auto's te zien.

Vele keren zijn er aanslagen gepleegd op centra, waar Irakezen zich kunnen melden voor een baan bij politie of leger. Arbil, ongeveer 350 kilometer ten noorden van Bagdad, is het bolwerk van de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Massoud Barzani, een van de twee belangrijkste Koerdische groeperingen in het land.

In de hoofdstad Bagdad zijn dinsdag twee Amerikaanse militairen omgekomen door de ontploffing van bommen langs de weg. Dat heeft een militaire woordvoerder woensdag meegedeeld. Dergelijke aanslagen vormen een van de belangrijkste doodsoorzaken van Amerikaanse militairen in Irak. De daders verbergen de bommen in allerlei soorten voorwerpen, variërend van blikken tot kadavers van dieren.