BRUSSEL/KORTRIJK - Justitie in Kortrijk heeft dinsdagavond een verdachte opgepakt in de zaak van de dreigbrieven tegen een delicatessenbedrijf in het West-Vlaamse Ledegem, dat een medewerkster van islamitische origine zou moeten ontslaan.

Het zou gaan om de echtgenoot van een andere werkneemster van het bedrijf. Diens DNA wordt nu vergeleken met bewijsmateriaal dat op de enveloppen van een dreigbrief is aangetroffen.

Tot het bewijsmateriaal is vergeleken, zal justitie in Kortrijk een informatiestop hanteren. Mogelijk wordt later nog wel een tweede verdachte verhoord. De bedrijfsleider en de betrokken moslimvrouw, die eerder al met langdurig ziekteverlof ging, reageerden woensdagavond aangeslagen op het feit dat de verdachte afkomstig is uit kringen rondom de onderneming.

Hoofddoek

De firma Remmery in Ledegem ontving sinds eind vorig jaar in totaal zeven dreigbrieven, waarin de onbekende organisatie Nieuw Vrij Vlaanderen aanvankelijk de vrouw opriep haar hoofddoek af te doen. Later vroegen de anonieme briefschrijvers ook om het ontslag van de vrouw.

De werkgever weigerde dit en kreeg daarvoor op een website van de ondernemersorganisatie Unizo steun van meer dan 20.000 personen, onder wie de Belgische premier Verhofstadt. Ook de Belgische koning Albert ontving de werkneemster en bedrijfsleider al op zijn paleis en bezocht onlangs de firma.

Opvolger

Vrij Vlaanderen is de jongerenorganisatie van de partij Vlaams Belang, de opvolger van het vorig jaar wegens racisme veroordeelde extreemrechtse Vlaams Blok. De partij ontkent elke betrokkenheid bij de dreigbrieven en toonde zelfs medeleven met de bedrijfsleider, bij wie de meeste brieven binnenkwamen.