DEN HAAG - Opsporings- en inspectiediensten laten veel te veel illegaal vuurwerk door hun vingers glippen. Slechts 10 procent van de onwettige knallers en sierpijlen, die Nederlanders binnensmokkelen, worden nu onderschept. Politie, justitie, douane en inspectiediensten gaan vergaand samenwerken om de pakkans voor illegaal vuurwerk te verhogen naar "80 tot 85 procent" in 2010, aldus een woordvoerster van het ministerie van VROM.

Een vijfde deel van het vuurwerk, dat in Nederland jaarlijks de lucht ingaat, is illegaal. Dat staat in een onderzoek van het ministerie van VROM, dat RTL Nieuws dinsdag publiceerde. Het vuurwerk, dat vaak niet voldoet aan de veiligheidseisen die Nederland stelt, zorgt voor doden en tientallen zwaargewonden per jaar.

Pakkans

Volgens de VROM-woordvoerster moet een structurele aanpak via samenwerking van de verschillende autoriteiten de pakkans vergroten. De lat ligt daarbij hoog. De betrokken partijen nemen vijf jaar de tijd om dat streven van ruim 80 procent te halen.

Belgische en Duitse vuurwerkhandelaren zijn 'hofleverancier' van het illegale knal- en sierwerk in Nederland. Een internationale aanpak is daarom onderdeel van het plan van aanpak. De Belgen en Duitsers zouden bijvoorbeeld simpelweg geen vuurwerk meer aan de Nederlanders moeten verkopen, zo is de opvatting.

Strijkers

Tevens zou het ministerie graag zien dat de vuurwerkfabrikanten "veilige varianten" van de Chinese rollers en strijkers ontwikkelen. Samen met de mortierbommen en lawinepijlen vormen deze knallers een belangrijk deel van het onwettige vuurwerk.

Het meeste vuurwerk, dat binnengesmokkeld wordt, hebben Nederlandse consumenten zelf rechtstreeks in België en Duitsland gekocht. Volgens het onderzoek bestieren tien tot twintig bedrijven in Nederland en België en vijf tot tien criminele organisaties het andere deel van de illegale handel.