ROTTERDAM - Jason W., een vermeend lid van de Hofstadgroep, vertoonde zich dinsdag voor de eerste keer voor de rechtbank in Rotterdam. Hij greep de gelegenheid aan om zijn broertje Jermaine vrij te pleiten, die enkele dagen na de moord op Theo van Gogh in Amersfoort werd aangehouden. De radicale bestanden die op de computer van Jermaine zijn gevonden, zijn van zijn hand, zei Jason.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In goed Nederlands zei de 20-jarige man, die op 10 november in zijn woning aan Antheunisstraat in Den Haag werd gearresteerd, dat het beeld dat in de media bestaat over zijn persoon, "niet correct is, om het zachtjes uit te drukken". Hij riep de media op vooral zijn moeder en oma met rust te laten. "Zij hebben niets met deze zaak te maken en zijn niet verantwoordelijk voor wat ik heb gedaan." Tijdens de zitting probeerde Jason W. met zijn medeverdachten te praten, maar daar maakte de rechter na enige tijd korte metten mee.

In totaal verschenen dinsdag acht van de twaalf verdachten zelf voor de rechter. De minderjarige Jermaine komt later aan bod achter gesloten deuren. Alle verdachten waren gekleed in spijkerbroek en T-shirt.

Mutsje en badslippers

Alleen Ismail A., de medebewoner van Jason W. aan de Antheunisstraat, was gekleed in een traditioneel islamitisch gewaad. Verder had hij een mutsje op en badslippers aan. Halverwege de zitting verliet A. de rechtszaal voor het gebed. Dat verzoek leidde tot de nodige commotie op de publieke tribune.

Halverwege de middag hadden zes raadslieden hun zegje gedaan. Op de advocaat van Jason W. na, vroegen ze om opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis van hun cliënt. De raadslieden menen dat het OM geen bewijs heeft dat de verdachten iets strafbaars hebben gedaan en vinden dat de vermeende leden van de Hofstadgroep ten onrechte al zes maanden vastzitten.

Volgens R. Maanicus, advocaat van Jason W., bestaat er helemaal geen Hofstadgroep. Hij beticht het OM van stemmingmakerij door te stellen dat in het huis van Mohammed B. een schaap is geslacht om de moord op Theo van Gogh te oefenen. "Daar is geen enkel bewijs voor." Bovendien bestaat er volgens hem geen enkel concreet bewijs tegen Jason W., behalve dan dat hij handgranaten heeft gegooid naar politieagenten die hem wilden arresteren bij de inval in de woning aan de Antheunisstraat.