RIJSWIJK - Nederland krijgt vanaf volgend jaar een nieuwe rijopleiding. Mensen die in de toekomst hun rijbewijs willen halen, moeten niet alleen goed kunnen sturen en schakelen, maar ook kunnen anticiperen en risico's leren herkennen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk heeft dinsdag een plan van aanpak voor de nieuwe Rijopleiding In Stappen (RIS) aangeboden aan minister Netelenbos van Verkeer. De landelijke invoering van de leermethode volgt op een proef die in en 2000 in Gelderland is gedaan.

Het slagingspercentage kwam daar neer op 82, terwijl het landelijk gemiddelde rond 44 procent ligt. Het CBR verwacht, na een correctieberekening, dat de RIS kan zorgen voor een landelijk slagingspecentage van 70.

Leerlingen krijgen vanaf volgend jaar een cursus in vier stappen. Ook krijgen ze huiswerk mee. Zo kan een opdracht bijvoorbeeld zijn om een route voor te bereiden met behulp van een wegenkaart. De student moet die route dan rijden zonder hulp van de instructeur.

"De kans om in een keer te slagen, wordt gewoon veel groter met deze methode", aldus directeur J. Vaessen van het CBR. Voordat echter de leerlingen aan de slag kunnen, moeten eerst de instructeurs worden opgeleid. Vaessen verwacht dat dat in de eerste helft van 2003 gebeurt. Of alle ongeveer 6500 instructeurs opgeleid willen worden, is onduidelijk. "Ik merk wel dat de meeste rijschoolhouders zeer enthousiast zijn."