DEN HAAG - Organisatoren van grote publieksevenementen die telkens weer veel politie-inzet vergen, moeten voortaan de helft van die politiekosten betalen. Het gaat om wedstrijden in het betaald voetbal, maar misschien ook om andere evenementen waarbij altijd veel politie nodig is, zoals bepaalde muziekfestivals.

Dit staat in een conceptwetsvoorstel dat minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) voor advies heeft gestuurd naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de politie (Korpsbeheerdersberaad en Raad van Hoofdcommissarissen) en de KNVB.

De KNVB en de clubs hebben laten weten geen financiële bijdrage te willen betalen voor de inzet van politie rond voetbalwedstrijden. Handhaving van de openbare orde en veiligheid is een klassieke overheidstaak, vindt de voetbalbond.

Grote inspanning

Directeur H. Kesler van de KNVB stelt dat de clubs al handhaving van de orde in het stadion zelf op zich hebben genomen. De maatregelen die dat mogelijk maken, vereisen al grote inspanning van bond en clubs, stelt hij.

Moet er geld op tafel komen voor politieinzet, dan eist de KNVB dat hij mag meebeslissen over de inzet van die middelen. De betalende partij heeft dat vanzelfsprekende recht, vindt Kesler. "De mate van inzet van de politie die wordt doorberekend kan niet, als had zij een blanco cheque, eenzijdig door de politie worden ingevuld."

De voetbalbond verwijst naar een rapport van het ministerie van VWS, waaruit blijkt dat de meeste vandalen rond het voetbal criminele antecedenten hebben. Het voetbal wil niet opdraaien voor aanpak van deze mensen, die overal overlast veroorzaken. De overheid moet ze in de kraag grijpen, niet de voetbalclub waar de vandaal toevallig een keer komt.