ROTTERDAM - De politie heeft dinsdag in Rotterdam een 23-jarige inwoner aangehouden voor het bedreigen van Tweede-Kamerlid Wilders, zo liet de politie weten. In Rotterdam en Den Haag werden vorige week foto's aangetroffen, waarbij waxinelichtjes brandden en rouwbloemen lagen. Bij sommige lag een speelgoedbeertje.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Op de regionale radiozender Rijnmond heeft de Rotterdamse kunstenaar Jonas Staal gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de ingelijste foto's, kaarsjes en bloemen. Hij deed dat niet om een politiek statement te maken. "Ik ben niet voor of tegen de heer Wilders." Het ging hem om de reacties op het "decorstuk". Dit was zijn bijdrage aan het politiek debat, zijn visie op maatschappelijke spanningen en ontwikkelingen.

Staal voelt zich niet schuldig. Het was niet zijn bedoeling de politicus te bedreigen. "Daarom ben ik er niet mee doorgegaan", aldus de man op de radio. Hij schrok wel toen er in de media gehoor werd gegeven aan het werk. Hij begon zich af te vragen welke gevoelens hij teweeg had gebracht.

De man heeft zichzelf dinsdag gemeld op het politiebureau. De zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Wilders deed eerder aangifte bij de politie. Het gaat in totaal om zestien 'kunstwerken', die Staal op vier verschillende dagen in een maand tijd op een locatie in Den Haag of Rotterdam heeft gemaakt.