UTRECHT - De vrouw bij wie als eerste in Nederland de ziekte Variant Creutzfeldt-Jakob (vCJD) is vastgesteld, is dinsdag overleden. Dat heeft het Mesos Medisch Centrum in Utrecht, waar de patiënte was opgenomen, dinsdag bekendgemaakt.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De 26-jarige Utrechtse belandde begin april in het ziekenhuis, waarna donderdag 21 april definitief de diagnose Variant Creutzfeldt-Jakob werd vastgesteld. De ziekte is de menselijke vorm van de gekkekoeienziekte (BSE). De vrouw kan het al twintig jaar geleden hebben opgelopen door het eten van besmet rundvlees.

Transplantatie

De ziekte kan worden overgebracht op anderen door transplantatie van zenuwweefsel, maar dat is bij deze patiënte niet aan de orde. De ziekte vCJD kenmerkt zich door sponsachtige degeneratie van de hersenen en wordt veroorzaakt door bijzondere eiwitten (prionen).

Psychische problemen

Creutzfeldt-Jakob is een ziekte die moeilijk is te herkennen. Het kan jaren duren voor de diagnose kan worden gesteld. De patiënt krijgt eerst psychische problemen als angststoornissen en hallucinaties. Daarna volgen neurologische problemen zoals evenwichts- en bewegingsstoornissen. De patiënt wordt uiteindelijk dement.

De kans dat de menselijke variant van de gekkekoeienziekte in Nederland op zou duiken was niet zo groot omdat hier bij betrekkelijk weinig runderen de ziekte is vastgesteld (77). Toch sluiten artsen niet helemaal uit dat nog meer Nederlanders vCJD zullen krijgen.

De ziekte is eerder opgedoken in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Er zijn in totaal 170 patiënten geweest. Van hen kwamen er 155 uit Groot-Brittannië.