DEN HAAG - Het CDA, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks vinden de beloning die het ministerie van Sociale Zaken uittrekt voor de leden van adviescommissies, veel te hoog. De richtlijnen hiervoor moeten tegen het licht worden gehouden en verlaagd. "Het gaat vaak om parttime bijbanen waarvoor de hoofdprijs wordt uitgetrokken", zei VVD-Tweede-Kamerlid Weekers dinsdag.

Aanleiding voor de ergernis bij de Tweede Kamer is de beloning van voorzitter P. Rosenmöller van de commissie-Pavem, die zich bezighoudt met de integratie van allochtone vrouwen. De oud-leider van GroenLinks verdient hiermee ruim 70.000 euro per jaar, meldde De Telegraaf, voor één dag werk per week. De commissie wordt binnenkort, na twee jaar werk, opgeheven.

Weekers wijst erop dat minister De Geus (Sociale Zaken) en premier Balkenende onlangs de aanval openden op de hoge salarissen van topmensen bij energiebedrijven. "Laat De Geus dan ook in eigen huis orde op zaken stellen", aldus Weekers. D66-Kamerlid Bakker noemt de commissiebeloningen waanzin. "Het toont aan in welke mallemolen van vergoedingen we terecht zijn gekomen."

Geen uitzondering

Tweede-Kamerlid De Vries (CDA) is eveneens geschrokken van de hoogte van de vergoedingen. Volgens hem staat de aard en werkzaamheden van Pavem niet in verhouding tot de beloning. Hij vreest ook dat deze adviescommissie geen uitzondering is. De Vries pleit voor maatregelen om de beloning in de hand te houden, net zoals het kabinet die vorige week heeft genomen ten aanzien van de topinkomens in de (semi-)publieke sector.

Volgens Bakker moet ook voor adviescommissies gelden dat de vergoedingen maximaal het salaris van een minister (122.000 euro bruto per jaar) bedragen. In het geval van Rosenmöller zou dit volgens hem betekenen dat hij met één dag werken op ruim 24.000 euro bruto uitkomt.

Te royaal

Ook Weekers vindt dat het salaris van kabinetsleden als uiterste richtsnoer kan gelden. "De vergoeding van Rosenmöller is omgerekend naar een voltijdsbaan bijna 350.000 euro per jaar. Dat is ongepast, zeker voor zo'n risicoloze publieke functie." Hij had verder meer maatschappelijke verantwoordelijkheid verwacht van de oud-voorman van GroenLinks, "de partij die altijd vloekt en tiert tegen hoge beloningen". Ook de vergoeding van de andere Pavem-leden, onder wie oud-VVD-leider Dijkstal, vindt hij te royaal.

PvdA-Kamerlid Dijsselbloem vindt de vergoeding eveneens te hoog, maar stelt tegelijk dat Rosenmöller "de poten uit zijn lijf" heeft gelopen voor de commissie en allochtone vrouwen en zijn geld heeft opgebracht. "De commissie heeft voor hen meer gedaan dan de ministers De Geus en Verdonk (Integratie) samen. Ze heeft netwerken opgezet en gemeenten letterlijk wakker geschud."

Verlaging

GroenLinks sluit zich aan bij de roep om verlaging van de beloning van rijkscommissies. De Kamerleden Halsema en Duyvendak willen ook dat de vergoedingen voortaan openbaar worden gemaakt bij aanvang van de commissies. Ze vinden verder dat er te vaak politieke commissies worden ingesteld.