AMSTERDAM - De roman Specht en zoon van Willem Jan Otten is bekroond met de twaalfde Libris Literatuur Prijs (50.000 euro). Dat is maandagavond in Amsterdam bekendgemaakt.

In zijn roman Specht en zoon vertelt Willem Jan Otten (1951) het verhaal van portretschilder Felix Vincent die van de rijke industrieel Valéry Specht de opdracht krijgt zijn (dode) zoon te schilderen.

"Specht en zoon is niet minder dan een briljante roman, omdat de schrijver het schijnbaar onmogelijke waarmaakt: hij vertelt zijn verhaal vanuit het perspectief van het te beschilderen doek. En het moge duidelijk zijn: dat doet hij met verve", aldus de jury met als voorzitter Martijn Sanders.

Vertelperspectief

Het ongewone vertelperspectief biedt Otten de mogelijkheid de wording van een kunstwerk van wel zeer nabij voelbaar te maken, concludeerde de jury verder. "Maar ook biedt het de schrijver de gelegenheid om speels en luchtig de dilemma's en strevingen onder woorden te brengen van de scheppende artiest, die laveert tussen principes en concessies."

Otten heeft met zijn roman een intellectuele exercitie van formaat geleverd die de lezer nog lang naar adem zal doen happen, denkt de jury. "Des te opmerkelijker dat Specht en zoon óók nog eens een roman is die licht en sprankelend is, en de lezer geen seconde aan ingewikkeld maakwerk doet denken. Het kán bijna niet kunstmatiger - een pratend schilderij, dat moet nog vervelender zijn dan een pratende hond - maar Otten doet het je vergeten, omdat hij je nieuwsgierig maakt naar het drama van de gestorven zoon."

Ontzettend blij

In het tv-programma Nova zei Otten maandag "ontzettend blij" te zijn met de prijs. "Het is een grote prijs voor het kleinste boek", zei de winnaar verwijzend naar de kleine uitgever Van Oorschot. Die uitgeverij typeerde hij als de "kleinste en meeste eigenwijze uitgeverij". Het gewonnen bedrag wil Otten besteden aan het schrijven van een nieuw boek.

Andere genomineerde boeken waren Casino van Marja Brouwers, Lichtjaren van Stephan Enter, Het logboek van Brandaan van Rob van der Linden, Het onverwachte antwoord van Patricia de Martelaere en De laatste dichters van Christine Otten.