AMSTERDAM - De Japanse minister-president Koizumi heeft maandag een kort bezoek aan Nederland gebracht. Hij bezocht samen met premier Balkenende het Sieboldhuis, het Japan Centrum, in Leiden en ging daarna nog even op audiëntie bij koningin Beatrix. Tijdens zijn kortstondig verblijf kwam ook de omstreden rol van Japan in de Tweede Wereldoorlog ter sprake.

Koizumi zei begrip te hebben voor het verdriet dat nog heerst onder de Nederlandse slachtoffers. Hij sprak van een "ongelukkige situatie". Van een financiële compensatie, die de oorlogsslachtoffers eisen, moet de premier niets weten. "We hebben onze excuses aangeboden en daar blijft het bij", zei een woordvoerder na afloop van de eveneens zeer korte persconferentie in het Okura hotel in Amsterdam.

Maandagochtend hadden afgevaardigden van de Stichting Japanse Ereschulden (JES), die meer dan 90.000 slachtoffers van de Japanse bezetting vertegenwoordigt, een gesprek met de ambassadeur van Japan in Den Haag. Ze wilden eigenlijk een ontmoeting met de premier, maar gezien het krappe tijdsbestek was dat niet mogelijk.

Financiële vergoeding

De stichting heeft in de afgelopen twaalf jaar maar liefst 125 petities aangeboden bij de ambassade en pleit nog altijd voor een financiële vergoeding van Japan. De ambassadeur zegde toe de grieven van de slachtoffers aan Koizumi over te brengen.

De Japanse premier benadrukte tijdens de bijeenkomst in de hoofdstad, waar het wemelde van de Japanse journalisten, de vriendschappelijke band die zijn land heeft met Nederland. Hij zei blij te zijn na een vervelende periode in de Tweede Wereldoorlog nu weer goede contacten te hebben met ons land. Ook zei hij Balkenende te hebben gecomplimenteerd met de inzet van Nederlandse troepen in Irak.

Behalve Nederland deed Koizumi de afgelopen dagen India, Pakistan en Luxemburg aan. In de eerste twee landen sprak hij vooral met de presidenten en de premiers over het aanscherpen van de banden, zei hij maandag. In Luxemburg sprak hij ook met de voorzitter van de Europese Commissie over de rol die de EU kan spelen in Azië. Hij noemde de relatie met de Europese Unie uitermate belangrijk en hoopt dat de samenwerking in de toekomst verder zal uitbreiden.