LEIDEN - De brand in een gebouw op een bedrijventerrein in Leiden, waardoor zondagochtend 3 april drie brandweermannen gewond raakten, is aangestoken. Dat meldde de politie maandag. Tijdens het blussen van de brand deed zich een explosie voor waardoor twee brandweerlieden zwaargewond en een lichtgewond raakten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De gasexplosie in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Flevoweg ontstond waarschijnlijk door het vloeibaar geworden isolatiemateriaal EPS. Dat bleek eerder uit onderzoeken door de brandweer in Leiden en het Centrum voor Brandveiligheid van TNO. De brand woedde in een bedrijf dat handelt in schoonmaakmachines en een achtergelegen garagebedrijf. Daar deed zich de explosie voor. De brandweerlieden waren op dat moment net bezig een opening te maken om het pand binnen te gaan.

Explosief mengsel

EPS, geëxpandeerd polystyreen schuim, wordt veelvuldig gebruikt als isolatiemateriaal, met name in panden met platte daken. Uit de onderzoeken bleek dat het EPS vloeibaar werd door de hitte van de brand. Hierdoor is het waarschijnlijk tussen kieren en gaten naar beneden gedrupt in de achterzijde van het pand, waar nog geen brand was. Bij de verdamping is een zeer explosief mengsel van lucht en styreen ontstaan dat uiteindelijk ontplofte.

"De politie sluit na onderzoek een technische oorzaak van de brand uit en richt zich nu op brandstichting", zo meldde de politie. In verband met de zaak zijn nog geen aanhoudingen verricht.