ENSCHEDE - Mensen met een onterechte uitkering zijn in Overijssel tegen de lamp gelopen omdat zij te weinig water gebruikten. De uitkeringsbestanden werden gekoppeld aan het watergebruik. Als er per jaar te weinig water uit de kraan kwam, was het onlogisch dat de uitkeringstrekker ook op het opgegeven adres woonde.

Dat heeft de gemeente Enschede maandag bekendgemaakt. Op die manier is tussen april vorig jaar en half februari dit jaar ruim 1 miljoen euro aan onterecht ontvangen uitkeringen opgespoord. In 21 gevallen werd de uitkering helemaal stopgezet.

Veertien Twentse gemeenten werken samen bij de opsporing. Watergebruik van minder dan 10 kubieke meter per jaar vormde de basis voor nader onderzoek naar verzwegen samenleven. Twee uitkeringen van alleenstaanden leveren tenslotte meer op dan de uitkering van een samenwonend stel.

Deze manier van opsporing is de eerste waarbij deze bestanden zijn gekoppeld. Eerder is wel bekend geworden dat AOW'ers regelmatig worden gecontroleerd om na te gaan of ze samenwonen. Dat gebeurt onder andere door de energierekening tegen het licht te houden. Alleenstaande 65-plussers hebben recht op een AOW van 70 procent van het minimum, samenwonenden ontvangen elk 50 procent.