D66, PvdA en FvD wil opheldering van het ministerie van Economische Zaken over de miljoenen aan subsidies die in het ter ziele gegane The Hague Institute for Global Justice zijn gepompt. Over de denktank, die woensdag formeel de deuren sloot, verschenen kritische artikelen, waarin een beeld naar voren komt van geldverkwisting.

The Hague Institute for Global Justice maakte woensdag het einde van zijn bestaan bekend. Na een aantal jaren subsidie had de denktank op eigen financiële benen moeten staan; dat was een voorwaarde voor de subsidie van 17,5 miljoen euro.

Dat kwam er echter nooit van. Kamerlid William Moorlag (PvdA) wil van het ministerie weten hoe de subsidie is toegekend en of er door de jaren heen wel goed toezicht is gehouden. "Er moet gewoon opheldering komen hoe het kan dat er vele miljoenen aan overheidsgeld in rook zijn opgegaan", aldus Moorlag. "De manier hoe dit is bestuurd, ruikt als vis van vorige week maandag."

D66-Kamerlid Jan Paternotte wil weten waarom de betrokkenen gedacht hebben dat de denktank ooit op eigen benen had kunnen staan. 

Geldverspilling

De inmiddels vertrokken baas van de denktank, Abiodun Williams, wordt in reconstructies van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer onder meer geldverspilling verweten. Williams liet via zijn huidige werkgever, de Amerikaanse Tufts University, aan de Volkskrant weten geen commentaar te willen leveren.

Volgens de Volkskrant werden de declaraties van Williams in eerste instantie goedgekeurd door een tijdelijk bestuur onder leiding van Jozias van Aartsen (VVD), toenmalig burgemeester van Den Haag.

Later vielen de declaraties onder de raad van toezicht. Die stond onder leiding van Dick Benschop (PvdA), de beoogde nieuwe directeur van Schiphol. Benschop zegt in de verklaring van de denktank woensdag trots te zijn op wat is gedaan voor de internationale positie van Den Haag.

Razend kritisch rapport

Paternotte wil weten hoe het kan dat er niet is ingegrepen. "Was het nou logisch dat na een razend kritisch rapport van PWC er nog miljoenen belastinggeld geïnvesteerd zijn?"

Volgens FvD-voorman Thierry Baudet toont de kwestie aan dat de toezichthouders in Nederland heel vaak falen. Hij wijst naar Benschop, destijds de voorzitter van de raad van toezicht van de denktank.

"Benschop wordt nu de ceo van Schiphol, terwijl onder zijn bewind doelstellingen niet gehaald zijn en fondsenwerving niet op gang kwam", aldus Baudet. Hij stelt dat het ligt aan de politieke cultuur in Nederland "waarbij steeds dezelfde mensen doorschuiven van de ene positie naar de andere waarbij niet kritisch zijn beloond wordt."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!