ELST - Archeologen hebben in het Gelderse Elst de fundering blootgelegd van een Gallo-Romeinse tempel uit ongeveer het jaar 100. De resten werden in juni ontdekt tijdens het bouwrijp maken van de grond voor een nieuwbouwwijk. Volgens deskundigen gaat het om een vondst van landsbelang. Dat is woensdag bekendgemaakt.
Elst
tempel

De tempel meet ongeveer 12 bij 15 meter, aldus H. Enckevort van het Bureau Archeologie gemeente Nijmegen, dat de vondst in Elst onderzoekt. Het bijzondere aan de tempel was dat het bouwwerk op het platteland stond. Dit soort tempels is tot nu toe alleen gevonden in oude Romeinse stadscentra, aldus Enckevort. Eerder werden Romeinse tempels opgegraven in Nijmegen, Cuijk en Empel. Ook in het centrum van Elst werden eerder resten van een tempel aangetroffen.

De tempel was vermoedelijk een torenachtige constructie met daarom heen een zuilengalerij. De resten liggen een halve meter onder de grond. In de voorbije eeuw is dwars door de fundering een sloot gegraven.

Archeologen bekijken ook de omgeving van de vondst in de hoop daar meer resten aan te treffen. Het vermoeden bestaat de tempel was verbonden met een villa.

Het is nog onduidelijk wat er uiteindelijk met de vondst gaat gebeuren. Zeker is wel dat de bouw van de nieuwbouwwijk verder gaat. Het gebied rond Elst en Nijmegen was een belangrijke vestigingsplaats voor de Romeinen.