FORT HOOD - De Amerikaanse reserviste Lynndie England, die het gezicht werd van de mishandelingen van Iraakse gevangenen in de gevangenis van Abu Ghraib, heeft maandag voor de rechter in Fort Hood op diverse punten van de aanklacht schuld bekend. Al eerder had haar advocaat gezegd dat ze dat zou doen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Englands advocaat maakte onlangs bekend ze schuld zal bekennen aan zeven van de negen aanklachten. De 22-jarige England poseerde onder meer voor een groep gestapelde naakte gedetineerden. Foto's van het misbruik verschenen in de media en leidden tot internationale verontwaardiging. Haar vriend Charles Graner werd in verband met deze zaak eerder al tot tien jaar celstraf veroordeeld. Het stel kreeg onlangs een baby.

Overeenkomst

England is een overeenkomst met de aanklagers aangegaan, aldus haar raadsman kapitein Jonathan Crisp. Zij kan door die deal maximaal elf jaar gevangenisstraf krijgen. Crisp sprak vrijdag in Fort Hood met de aanklagers. De verdachte mag kiezen of ze een juryproces wil, of het overlaat aan de rechter. Een jury mag getuigen horen en dan een oordeel vellen.

Pion

Haar advocaat zei dat de aanklagers steeds inschikkelijker werden in de zaak. "Ik denk dat zij inzagen dat haar rol niet zo groot was zoals zij aanvankelijk dachten. Zij was een pion", zei Crisp. England wordt de zevende gevangenbewaarder die schuld bekent aan het misbruiken van gedetineerden. Het proces tegen een andere aangeklaagde, Sabrina Harman, begint op 11 mei.