HILVERSUM - Invoering van een kilometerheffing moet direct op landelijke schaal gebeuren en niet eerst bij dertig knelpunten, zoals de commissie-Nouwen heeft voorgesteld. Oud-Philips-topman R. Pieper waarschuwde maandag voor versnippering als het plan van de werkgroep doorgaat.

"Een landelijke oplossing wordt dan onmogelijk. Je krijgt die dertig regio's nooit onder een noemer", zei hij in het radioprogramma De Ochtenden.

Nouwen heeft voorgesteld in eerste instantie dertig knelpunten aan te pakken omdat daar het fileleed en de milieuvervuiling het ergst zijn. Een landelijk systeem kost volgens hem tijd en is pas mogelijk vanaf 2012 of 2014.

Pieper, die in 2000 in opdracht van de overheid onderzoek heeft gedaan naar het rekeningrijden, is het daarmee niet eens. Het is volgens hem nu al technisch mogelijk om het systeem landelijk in te voeren. Hij verwees naar Duitsland waar na een periode van grote vertraging op 1 januari van dit jaar een kilometerheffing voor vrachtwagens geldt. "In Duitsland werkt het en je kan dat systeem zo omzetten."

Niet serieus

Het voorstel van Nouwen om een landelijke heffing pas vanaf 2012 of 2014 in te voeren, noemde Pieper "niet serieus". "Het is blijkbaar politiek een gevaarlijk en moeilijk onderwerp. Wie dan leeft, die dan zorgt."

Nouwen zei in een reactie in hetzelfde radioprogramma de uitspraken van Pieper niet te herkennen. Volgens hem komt er zeker een landelijk systeem.