DEN HAAG - Jozias van Aartsen, fractievoorzitter van de VVD, vindt dat de burger bij de volgende verkiezingen de keuze moet hebben tussen twee kandidaten voor het premierschap. Dit zegt Van Aartsen in een interview maandag met het dagblad Trouw.

Hij wil een voortzetting van de huidige regeringscoalitie van CDA, VVD en D66 en vindt dat deze partijen voor de verkiezingen een kandidaat-premier moeten voordragen. De andere kandidaat-premier zou uit het kamp van de 'linkse' oppositie moeten komen. Twee duidelijk verschillende blokken maken het de burger makkelijker om te kiezen, denkt van Aartsen.

Van Aartsen wil de naam van zijn favoriete kandidaat voor de functie van minister-president nog niet bekendmaken. De VVD-fractievoorzitter wil eerst weten of hij op steun kan rekenen van zijn achterban. Deze maand is er een VVD-congres.

Gekozen formateur

Van Aartsen wil eerst een gekozen formateur invoeren. Daarvoor heeft hij de steun van de VVD-partijcommissie onder leiding van burgemeester Dales uit Leeuwarden. Prominente VVD'ers als Kamervoorzitter Weisglas, minister Kamp (Defensie) en staatssecretaris Schultz (Verkeer en Waterstaat) en ook oud-VVD-leider Dijkstal reageerden afwijzend op de plannen voor een gekozen formateur. Ook premier Balkenende toonde zich daarover in februari niet enthousiast.

Het CDA in de Tweede Kamer ziet weinig in het voorstel van de VVD-aanvoerder. "Het is prettig te constateren dat Van Aartsen zich zo senang voelt in de coalitie, maar wij houden vast aan het principe dat onze lijsttrekker ook onze premierkandidaat is. Dat zijn we aan onze stand verplicht", aldus een woordvoerster. Het CDA steunt overigens ook niet het voorstel van een gekozen formateur.