LONDEN - In Groot-Brittannië is grote beroering ontstaan over het opduiken van Adolf Hitler in een video gericht tegen de mogelijke introductie van de euro in het land. Volgens The Guardian van woensdag figureert comediant Rick Mayall in het filmpje van de anti-eurolobby als de nazi-leider en spreekt de woorden: 'ein Volk, ein Reich, ein Euro' naar de nazi-slogan: 'ein Volk, ein Reich, ein Führer.'
The Guardian

Bekijk video

Bekijk
hier
hier

Vertegenwoordigers van de Britse joodse gemeenschap hebben geschokt gereageerd. "Het afbeelden van Hitler is smakeloos en zeer ongepast. Het zal zeker iedereen beledigen die in eerste hand in aanraking is gekomen met het kwaad van het Derde Rijk. We zijn verbaasd dat bekenden bereid zijn deze oneerbiedigheid te steunen", aldus een joodse leider in The Guardian.

De Britse stichting voor voorlichting over de holocaust spreekt evenals een vertegenwoordiger voor veteranenzaken haar afkeuring uit over de video. "Het getuigt van een wanstaltige smaak om de EU te vergelijken met nazi-Duitsland", aldus vertegenwoordiger Bob Morgan.

Voorstanders van de euro hopen dat de beelden een stap te ver zijn voor veel Britten en zodoende de lobby voor de euro zal versterken. De anti-eurolobby zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. "Dit is een drie seconden durende komische sketch in een video van negentig seconden", aldus de campagneleider van de anti-eurolobbyisten.