LONDEN - De Britse premier Blair heeft in het geheim besloten dat nucleaire arsenalen van zijn land moet worden gemoderniseerd. De verouderde Trident-kernonderzeeërs zouden moeten worden vervangen. De kosten van de operatie zouden circa 10 miljard pond (15,3 miljard euro) bedragen. Dat heeft The Independent maandag gemeld.

De Britse krant citeert een hoge defensiefunctionaris. "De beslissing (om de Trident te vervangen) is onlangs genomen", aldus de anonieme bron. Blair zei eerder nog dat hij een besluit over een vernieuwing van de Britse kernmacht over de verkiezingen van 5 mei zou heentillen. "We moeten onze nucleaire afschrikking handhaven. Maar een beslissing daarover is voor een ander moment", zei Blair vorige week tegen de BBC.

Onderzeeërs

Groot-Brittannië heeft vier Trident-kernonderzeeboten in de vaart. Iedere onderzeeër beschikt over zestien raketten, elk met vier kernkoppen. De raketten worden naar hun doelen geleid door computer-codes, die vlak voor de lancering worden ingevoerd. De duikboten moeten uiterlijk in 2024 uit de vaart worden gebomen.

The Independent meldde maadag ook dat de Britse regering van plan is om een installatie voor het verrijken van uranium in de Amerikaanse staat New Mexico te bouwen. Het Britse kernenergiebedrijf British Nucleair Fuels (BNFL) zou gaan opereren binnen een consortium. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, wil juist een tijdelijk verbod van vijf jaar op de bouw van dergelijke installaties.