BERLIJN/TOKIO/AMSTERDAM - Miljoenen mensen hebben zondag wereldwijd de Dag van de Arbeid gevierd. Alleen al in buurland Duitsland gingen meer dan een half miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen de uitwassen van het kapitalisme.

De 1-meivieringen in Duitsland werden georganiseerd door onder meer de sociaal-democratische SPD en door de vakcentrale DGB. De Duitse politie had eerder 65 mensen aangehouden die in de nacht voorafgaand aan de 1-meiviering amok maakten. Volgens de Duitse autoriteiten is de nacht veel rustiger verlopen dan in voorgaande jaren, toen veelal tientallen agenten gewond raakten tijdens rellen. Dit keer waren dat er drie.

Relschoppers

Bij ongeregeldheden in Leipzig, waar neo-nazi's en linkse tegenbetogers de straat op gingen, werden zondag nog eens bijna honderd relschoppers aangehouden.

Paus Benedictus XVI stond bij zijn eerste toespraak vanuit het pauselijke appartement aan het Sint Pietersplein eveneens stil bij de Dag van de Arbeid. Hij riep iedereen op de menselijke waardigheid op de werkvloer te respecteren.

Tienduizenden Russen gingen in Moskou de straat op om te eisen dat het minimumloon omhooggaat. De voormalige sovjetfeestdag valt dit jaar samen met het orthodoxe Pasen.

Kernwapens

Naar schatting 290.000 Japanners liepen zondag mee in een 1-meimars in Tokio. Zij eisten betere leefomstandigheden en de vernietiging van de kernwapens in de wereld. Japan is het enige land ter wereld waartegen ooit kernwapens zijn gebruikt. De VS bestookten Hiroshima en Nagasaki in 1945 met atoombommen.

Hoewel China het hoogste aantal communisten telt ter wereld, gingen de Chinezen veelal niet de straat op om te demonstreren. Zij gingen massaal op pad om te winkelen en te reizen. De belangrijkste winkelstraat van Peking was afgeladen met winkelend publiek, dat daarmee de vrije week inluidde die volgt op 1 mei. In Cuba daarentegen kwam volgens officiële cijfers meer dan een miljoen mensen opdagen, bijna 10 procent van de eilandbevolking.

Illegale demonstraties

De Turkse oproerpolitie heeft zondag zeker 47 mensen aangehouden die ondanks een officieel verbod in het Europese deel van Istanbul de straat op waren gegaan voor 1-meibetogingen. Dat berichtte het persbureau Anatolië. De politie gebruikte de wapenstok en traangas om de illegale demonstraties uiteen te slaan.

In het Aziatische deel van Istanbul, de grootste stad van Turkije, kwamen duizenden mensen bijeen voor een 1-meimanifestatie waarvoor de autoriteiten wel toestemming hadden gegeven. Ook in de hoofdstad Ankara werd een grote 1-meimars gehouden. Bij beide evenementen zijn geen incidenten gemeld.

Nederland

In Nederland werd de Internationale Dag van de Arbeid onder meer gevierd in Amsterdam. Vice-voorzitter A. Jongerius van de vakcentrale FNV stelde zondag dat iedereen recht heeft op volwaardig werk, maar ook de plicht heeft een bijdrage aan de maatschappij te leveren.

"Wat simpel geformuleerd: als je kunt werken, moet je ook werken", zei Jongerius. "Maar het is wel een plicht die je als overheid minder gemakkelijk kunt afdwingen, als er een enorm banentekort is."

Onderwijs

Volgens de beoogd voorzitter van de FNV hebben mensen ook de plicht om in zichzelf te investeren, bijvoorbeeld door met onderwijs de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. "Je investeert in jezelf, maar doet dat ook ten behoeve van anderen.

Het is ook ervaring opdoen, maatschappelijk actief zijn en vrijwilligerswerk verrichten." Iedereen tussen 16 en 65 jaar heeft volgens Jongerius recht op volwaardig werk, waarin je je kunt ontplooien.