BAGDAD/ROME/SAN FRANCISCO - Door geweld in Irak zijn de afgelopen dagen weer veel doden gevallen. Bij een controlepost in Bagdad werden zondag vijf agenten doodgeschoten door een dertigtal gewapende overvallers. Bij een bomaanslag, eveneens in de Iraakse hoofdstad, kwamen vijf Irakezen om het leven, onder wie een klein meisje.

Zaterdag kwamen bij raketaanvallen op het noordelijke Fallujah zaterdag drie burgers om het leven. Eveneens zaterdag werd bekend dat bij diverse aanslagen, van donderdag tot zaterdag, acht Amerikaanse militairen om het leven zijn gekomen.

Massagraf

In het zuiden van Irak is een massagraf gevonden met zeker 1500 lichamen, vooral vrouwen en kinderen. Onderzoekers denken dat het om Koerden gaat die eind jaren tachtig uit hun huis zijn verdreven. Het graf ligt vlak bij de stad Samawa, ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Bagdad. De vrouwen en kinderen waren zo te zien in rijen neergezet en neergeschoten met automatische wapens. De zaak wordt onderzocht en zal als bewijs dienen in het proces tegen de verdreven dictator Saddam Hussein.

Italië publiceert maandag zijn eigen rapport over de dood van geheim agent Nicola Calipari. Dat is zaterdag vernomen van bronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome. Calipari werd op 4 maart doodgeschoten door Amerikaanse militairen, nadat hij erin was geslaagd de gegijzelde Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena vrij te krijgen.

Publieke verontwaardiging

De Amerikanen hadden na wekenlang onderzoek geconcludeerd dat hun militairen niets valt te verwijten. De auto met Calipari en Sgrena zou te hard hebben gereden bij de Amerikaanse controlepost. De affaire heeft in Italië voor grote publieke verontwaardiging gezorgd.

Iraakse militairen hebben zondag zes mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de vermoedelijke moord op de Britse hulpverleenster Margaret Hassan. Bij een huiszoeking bij de verdachten zijn persoonlijke bezittingen van Hassan gevonden. De Britse hulpverleenster werd in oktober ontvoerd in Bagdad. Zij werkte daar voor de internationale hulporganisatie CARE.

Videoband

Hoewel haar lichaam nooit is gevonden, gaan de Britse autoriteiten ervan uit dat de vrouw is vermoord. De Arabische televisiezender al-Jazeera meldde in november een videoband te hebben ontvangen met daarop de executie van een geblinddoekte vrouw, vermoedelijk Hassan.

De Amerikaanse reserviste Lynndie England, die het gezicht werd van de mishandelingen van Iraakse gevangenen in de gevangenis van Abu Ghraib, zal schuld bekennen aan zeven van de negen aanklachten. Dat heeft haar advocaat bekendgemaakt.

De 22-jarige England poseerde onder meer voor een groep gestapelde naakte gedetineerden. Foto's van het misbruik verschenen in de media en leidden tot internationale verontwaardiging. Haar vriend Charles Graner werd in verband met deze zaak eerder al tot tien jaar veroordeeld.

Overeenkomst

England is een overeenkomst met de aanklagers aangegaan, aldus haar raadsman kapitein Jonathan Crisp. Zij zal nu maandag in Fort Hood in Texas schuld bekennen. Zij kan dan maximaal elf jaar gevangenisstraf krijgen. Crisp sprak vrijdag in Fort Hood met de aanklagers.

Tot nu toe zijn alleen militairen van lage rang voor de zaak aangeklaagd. Officieren van hogere rang zijn tot op heden door het Amerikaanse leger van alle blaam gezuiverd. Op hoog niveau was wel besloten dat gevangenen stevig aangepakt mochten worden om informatie los te krijgen.