WASHINGTON - Zacarias Moussaoui, de enige persoon die is aangeklaagd in verband met de aanslagen van 11 september, wil voor het Amerikaanse Congres getuigen. Hij heeft dinsdag een federale rechter hiervoor om toestemming gevraagd.

Moussaoui zegt in een schrijven aan de rechtbank in Alexandria (Virginia) "relevante informatie en bewijs te hebben aangaande het gedrag van de FBI inzake 11 september". Bij de aanslagen in New York en Washington kwamen ongeveer 3000 mensen om.

De verdachte heeft geen advocaat en verdedigt zichzelf. Hij heeft al tientallen handgeschreven verzoeken ingediend sinds de rechtbank hem toestemming gaf zichzelf te verdedigen. Hij beschuldigt daarin vaak zijn voormalige raadsman en de rechter van een samenzwering om hem te doden.

De 34-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst wordt ervan verdacht de twintigste kaper bij de aanslagen te zijn geweest. Hij zou betrokken zijn bij de voorbereidingen. Op 11 september zat Moussaoui echter gevangen wegens overtreding van de visumwet.