Den HAAG (ANP) - De bemiddelingspoging tussen de strijdende partijen binnen de top van de Lijst Pim Fortuyn is mislukt. Bestuurslid Dost weigert af te treden. Zijn juridisch adviseur heeft dit dinsdagavond gezegd.

Een scheuring dreigt nu in de partij. Partijleider Herben zei dinsdagmiddag dat de fractie van de LPF zich losmaakt van de partij als Dost aanblijft.

Managementteam

Volgens juridisch adviseur Van der Krieke zal Dost woensdag tijdens de eerste ledenvergadering van de partij een managementteam presenteren dat mandaat krijgt de partij de komende maanden te besturen. Van der Krieke zegt daarvoor beschikbaar te zijn.

Volgens hem circuleren ook de namen van R. Both, de woordvoerder van een groep ontevreden LPF-leden, en onroerendgoedhandelaar E. Maas. Volgens Van der Krieke 'bluft' de LPF-fractie met het dreigement zich af te scheiden van de partij.

Van der Krieke verwijt partijleider Herben "drammerig gedoe". "Hij laat zich te veel leiden door mensen die van het conflict een prestigezaak maken. Mensen zoals Hoogendijk en Schonewille."

Niet democratisch

Herben maakte na overleg met zijn fractie dinsdagmiddag bekend vast te houden aan de tijdelijke terugkeer van het voltallige interim-bestuur onder aanvoering van voorzitter Sleeswijk Visser. Dit interim-bestuur werd begin juni aangesteld door Dost en Langendam om de partijorganisatie verder op poten te zetten. Vorige week zetten de twee bestuurders het tijdelijke bestuur aan de dijk. Ze vonden dat het interim-bestuur niet democratisch opereerde, en de leden monddood wilde maken.

Niet weer benoemen

Van der Krieke acht het zeer onwaarschijnlijk dat Dost het afgezette interim-bestuur weer in genade aanneemt. "Het bestuur heeft aantoonbaar fouten gemaakt. Dan ga je ze toch niet weer benoemen!"

Ledenvergadering kan niet stemmen

Volgens de jurist kan er woensdag tijdens het congres niet worden gestemd door de leden "over wat dan ook". Herben zei dinsdag dat de leden tijdens de vergadering moet worden voorgelegd of ze vertrouwen hebben in de Kamerfractie van de LPF en het interim-bestuur. Volgens Van der Krieke zijn de uitnodigingen aan de leden niet volgens de regels uitgevoerd. Bovendien staat volgens hem niet vast wie tijdens de vergadering stemrecht hebben en wie niet.

Dost is niet beschikbaar voor commentaar.

/NIEUWSLangendam definitief afgetreden bij LPF