NEW DELHI - Inwoners van de afgelegen Indiase eilandengroepen Andamanen en Nicobaren zijn woest op de autoriteiten. De eilanden werden zwaar getroffen door de zeebeving van 26 december, maar naar eigen zeggen krijgen de slachtoffers nu alleen "fooien" als vergoeding voor de geleden schade.

Volgens de BBC werd een dorpeling die haar notenbomen verloor gecompenseerd met slechts 2 roepie ofwel 4 eurocent. "Ik ben 300 notenbomen door de tsunami verloren. De schade beloopt zeker 20.000 rupee (bijna 400 euro). Een schadevergoeding van 2 roepie keer je nog niet bij een gebroken ruit!", zo klaagt ze. De cheque voor 2 roepie kan ze niet eens laten uitkeren omdat daarvoor een bankrekening nodig is. Om die te openen vraagt een bank minimaal 500 roepie.

'Objectieve realiteit'

Een andere getroffene kreeg omgerekend welgeteld nog geen 80 eurocent schadevergoeding voor het verlies van 200 notenbomen en 300 bananenbomen. Sommigen hebben zelfs geweigerd een cheque van de autoriteiten in ontvangst te nemen. De overheid zelf zegt dat de slachtoffers volgens de "objectieve realiteit" uitgekeerd krijgen.