PARIJS - De aidsepidemie die wereldwijd al ruim twintig miljoen mensen het leven heeft gekost, verkeert in feite nog maar in de beginfase. Als er niet snel meer mogelijkheden voor preventie en behandeling komen, vallen de komende twintig jaar nog eens 68 miljoen doden. Er is tien jaar lang jaarlijks zeker 10 miljard euro nodig om hulp te bieden aan de meest getroffen landen.

Dat staat in het dinsdag gepubliceerde rapport dat is opgesteld door Unaids, het gezamenlijke HIV- en aidsprogramma van de Verenigde Naties. Zondag begint in Barcelona een internationale conferentie over aids. Unaids-directeur Peter Piot zei bij de presentatie dat wel duidelijk was dat Azië en de voormalige Sovjetunie enorm door aids zijn getroffen. Maar ook in het zuiden van Afrika heeft de epidemie schrikbarende vormen aangenomen. In Zimbabwe bijvoorbeeld was eind vorig jaar eenderde van de volwassenen besmet met HIV, tegen een kwart in 1997. "Dat is beangstigend. Het is in absolute zin verrewege de grootste epidemie die de mensheid heeft gekend" , aldus Piot.

Rijke, westerse landen

HIV en aids blijven zich verspreiden in Azië, vooral in China en India, maar ook in Rusland en Oost-Europa. Ook rijke, westerse landen blijven niet gespaard, deels wellicht omdat mensen weten dat ze daar toegang hebben tot betere medicijnen, zo staat in het rapport.

Sinds het begin van de epidemie, in de jaren tachtig, zijn ruim zestig miljoen mensen besmet geraakt met HIV. Van hen zijn er nog veertig miljoen in leven, maar ook velen van hen lopen gevaar als ze niet snel de juiste behandeling krijgen. In ontwikkelingslanden is dat nog een groot probleem, door te hoge medicijnprijzen en een slechte distributie. In rijke landen, waar naar schatting een half miljoen mensen een behandeling met antiretrovirale middelen krijgt, stierven vorig jaar 25.000 mensen aan aids. In Afrika kregen maar .000 van de 28,5 miljoen seropositieven die medicijnen. Daar eiste aids vorig jaar 2,2 miljoen levens.

Ongeveer twaalf miljoen jongeren zijn besmet met HIV. Dagelijks komen daar 6000 jonge mensen bij. Veertien miljoen kinderen verloren één of beide ouders aan de ziekte. Vorig jaar waren er wereldwijd vijf miljoen nieuwe besmettingsgevallen en stierven er drie miljoen mensen.

Lichtpuntje

Een lichtpuntje is volgens Unaids dat steeds meer regeringen zich bewust worden van de noodzaak om HIV en aids te bestrijden. Ook komt er steeds meer geld van donoren. Thailand en Uganda hebben het tij weten te keren. In Thailand was vorig jaar sprake van .000 besmettingen, tegen 143.000 tien jaar eerder. In Uganda is het percentage besmettingen onder volwassenen teruggevallen van 8,3 in 1999 naar 5 vorig jaar.