ST.LOUIS - De Amerikaanse miljonair en avonturier Steve Fossett is de eerste mens die een non-stop solo ballonvlucht om de wereld heeft gemaakt. Dit heeft zijn team in de Verenigde Staten dinsdag bekendgemaakt.
Steve Fossett

De 58-jarige miljonair brak het record op de dertiende dag van zijn vlucht toen hij over de 117 graden oosterlengte vloog, net buiten de zuidkust van Australië. Daar was hij zijn reis ook begonnen.

Het controlecentrum in St.Louis verwacht dat hij in de loop van dinsdag zijn ballon aan de grond zal zetten. De 58-jarige Fossett ondernam al vijf eerdere pogingen om als eerste in een non-stop solovlucht per ballon om de aarde te varen. De pogingen van de voormalige makelaar mislukten telkens door slechte weersomstandigheden. Zijn vorige poging, in augustus 2001, mislukte toen Fossett na twaalf dagen moest landen in Brazilië.

Recordjacht

Zondag had Fossett al een record verbeterd: dat van de langste afstand die een ballonvaarder in zijn eentje heeft overbrugd. Het vorige record van 22.909 kilometer uit 1998 stond ook op zijn naam.

Opvallend

Fossett houdt van opvallende sportieve prestaties. Hij stak zwemmend Het Kanaal over, liep de marathon van Hawaii en beklom de Mount Everest. In December 1998 vloog Fossett van Marokko naar Hawaii met Richard Branson en Per Linstrand.

De Amerikaan heeft jaren geprobeerd de eerste ballonvaarder te worden die een non-stop ballonvlucht rond de wereld zou maken. Maar in 1999 ging die eer naar de Zwitser Betrand Piccard en de Brit Brian Jones. Het tweetal legde ruim 44.000 kilometer af in drie weken. Sindsdien probeerde Fossett de eerste soloballonvaarder te worden die de reis om de aarde in één keer zou volbrengen.

/NIEUWSBallonvaarder Fossett boven de Indische Oceaan