DEN HAAG - Het proces tegen de Amsterdamse topcrimineel Mink K. moet over. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Het hoogste rechtscollege herroept daarmee het arrest van het gerechtshof in Amsterdam, dat vorig jaar het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaarde in de strafzaak tegen K.

Justitie vervolgde de Amsterdammer voor zijn betrokkenheid bij een grote partij wapens die in september 1999 in een flat aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam werd aangetroffen. In hoger beroep eiste het OM drie jaar cel tegen K..

Geen geheimhouding

Het hof veroordeelde K. echter niet. Omdat justitie zich niet zou hebben gehouden aan een geheimhoudingsplicht over de rol van K. als informant van de politie, strafte het hof het OM af.

K. voerde gesprekken met de Amsterdamse officier van justitie F. Teeven, tegenwoordig Tweede-Kamerlid voor Leefbaar Nederland. Tegen alle afspraken in gaf het OM deze informatie door aan de commissie-Kalsbeek, die onderzoek deed naar opsporingsmethoden, en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

Informant

Wegens de rol van K. als informant van verschillende inlichtingendiensten speelde een deel van het proces zich achter gesloten deuren af. Desondanks kwam gevoelige informatie op straat te liggen. Tijdens een besloten zitting van de rechtbank was per ongeluk de microfoon open blijven staan, waardoor journalisten elders in het gebouw konden meeluisteren.

Het hof liet dit ook meespelen in zijn beslissing het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Wegens de gevoelige materie was het arrest gedeeltelijk geheim, een unicum in de Nederlandse strafrechtpleging. Het OM was het niet eens met de beslissing van het hof en de wijze van publiceren van het hof en ging in cassatie bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad stelt het OM geheel in het gelijk. Volgens het rechtscollege had het arrest van hof in Amsterdam volledig openbaar moeten zijn. Ook heeft het hof het OM ten onrechte niet-ontvankelijk verklaard, meent de Hoge Raad.

De door het hof geconstateerde onrechtmatigheden, zoals het bekend worden van de informantenrol van K. en het doorspelen van informatie aan de BVD, zijn niet in het onderzoek naar K. gebeurd en kunnen niet leiden tot niet-ontvankelijkheid van het OM, aldus de Hoge Raad.

/NIEUWSZaak Mink K.: OM niet-ontvankelijk verklaardMink K. niet meer vluchtgevaarlijk