AMSTERDAM - SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) wil dat John de Mol de naam van zijn nieuwe zender wijzigt. Vorige week presenteerde De Mol de naam 'Tien' voor zijn commerciële tv-station, dat dit najaar gaat uitzenden. Twee dagen later kondigde SBS aan een nieuwe digitale zender te beginnen onder de titel TV 10, een naam die SBS al jaren geleden liet vastleggen.

SBS vindt dat Tien teveel lijkt op TV 10 en heeft De Mol daarom per brief gevraagd zijn nieuwe naam te wijzigen, zei een SBS-woordvoerder woensdag.

In die brief werd een ultimatum gesteld dat dinsdag afliep. Nu Tien daarop niet heeft gereageerd, overweegt SBS juridische stappen. Een Tien-woordvoerder noemde de hele kwestie woensdag te flauw voor woorden. "Onze naam bestaat volledig uit letters, die van TV 10 niet. Bovendien blijkt dat een cijfer zeer moeilijk te claimen is als naam, dus wij zien eventuele juridische stappen met vertrouwen tegemoet."

TV 10 moet op 1 september gaan beginnen en dan zeven dagen per week nieuws brengen uit de wereld van showbizz, entertainment, televisie en theater. Basis voor het digitale kanaal vormt het programma SBS Shownieuws, dat nu al iedere dag op SBS6 is te zien. Shownieuws zal dagelijks op TV 10 worden herhaald, geactualiseerd en uitgebreid. Begin maart presenteerde SBS ook nog drie andere digitale themakanalen. Wanneer die gaan uitzenden, moet nog worden bepaald.