AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft zaterdag op verschillende plaatsen in de binnenstad negen nepagenten gearresteerd. De mannen hadden het vooral voorzien op Aziatische toeristen. De nepagenten zeiden te controleren op vals geld en drugs en beroofden hun slachtoffers bij het fouilleren. De arrestanten variëren in leeftijd van 27 tot 44 jaar, aldus een woordvoerder van de politie.

De mannen reden in auto's met Franse kentekens. Ze droegen donkerblauwe pakken en lichtblauwe overhemden. In de auto's trof de politie neppolitiepassen aan. In Amsterdam duiken regelmatig nepagenten op. Meestal kiezen ze Aziaten als slachtoffer, zij horen niet dat deze meestal buitenlandse nepagenten geen Nederlanders zijn.

Vals geld

Aziaten hebben daarnaast vaak dollars op zak, zegt de politiewoordvoerder. De nepagenten controleren hun portemonnee op vals geld. Daarbij worden dan grote dollar biljetten verwisseld voor kleine. "Soms zijn de nepagenten zo brutaal dat ze gewoon al het geld uit de portemonnee meenemen", aldus de politiewoordvoerder. Voor de slachtoffers goed en wel beseffen in welke situatie ze terecht zijn gekomen, zijn hun belagers al verdwenen.