DRIEBERGEN - Het aantal gevallen van moord en doodslag in Nederland is in de afgelopen twaalf jaar gedaald. In 1992 registreerde de dienst Nationale Recherche Informatie (NRI) nog 284 doden, vorig jaar ging het om 204 slachtoffers. Gezinsdrama's, zoals recent in Zoetermeer en Hilversum, komen niet vaker voor dan voorheen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dat heeft een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), waaronder de dienst NRI valt, dinsdag bevestigd. Het mes is sinds twee jaar het meest gebruikte moordwapen, gevolgd door het vuurwapen, dat daarvoor op de eerste plaats stond. Op de derde plaats staat wurging of verstikking.

Bekende

Uit de cijfers blijkt verder dat 80 procent van de moorden wordt gepleegd door een bekende van het slachtoffer. Het aantal opgeloste zaken komt ook uit op 80 procent. Vooral kinderen en daarna jongeren tussen de zestien en dertig lopen de meeste kans slachtoffer te worden van moord of doodslag.

Familiedrama's

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, is er volgens de dienst NRI geen sprake van een toename van het aantal zaken waarbij een ouder z'n partner en kinderen ombrengt. In 1998 waren er vier familiedrama's. Dit jaar zijn er tot dusver drie soortgelijke drama's geweest (twee in Zoetermeer en een in Hilversum) en daarnaast twee zaken (in Culemborg en Den Haag) waarbij binnen een gezin iemand is vermoord, maar waarbij geen jonge kinderen betrokken waren.