HILVERSUM - Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO vindt dat bestelauto's en kleine vrachtwagens een dodehoekspiegel moeten krijgen. Vrachtwagens zijn sinds 2003 al verplicht zo'n spiegel te hebben. Sindsdien is het aantal ongelukken met rechtsafslaande vrachtwagens fors gedaald, zo blijkt uit schademeldingen bij verzekeraar TVM.

3VO hoopt het totale aantal verkeersslachtoffers nog verder terug te brengen wanneer ook andere voertuigen een dodehoekspiegel krijgen. De organisatie benadrukt wel dat de verplichting alleen niet afdoende is. "De spiegels moeten goed worden afgesteld en fietsers en voetgangers moeten zeer alert zijn", aldus de woordvoerster.

Het afgelopen jaar werden bij marktleider voor vrachtwagenverzekeringen TVM ongeveer 40 procent minder ongelukken met rechtsafslaande vrachtwagens gemeld dan in 2003. Volgens een zegsman van TVM komen de laatste maanden nauwelijks meer meldingen van dergelijke ongevallen binnen.

Politie

Dit succes is volgens hem onder meer te danken aan de sterke sociale controle onder chauffeurs. Verder prijst hij de politie, die volgens hem streng op de naleving toeziet.