AMSTERDAM - Tientallen demonstranten hebben dinsdag voor de RAI in Amsterdam gedemonsteerd tegen de internationale wapenbeurs ITEC, die van 26 tot en met 28 april plaatsvindt. Op enig duw- en trekwerk met de politie, toen de betogers de deuren wilden blokkeren, na verliep de demonstratie rustig.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De actievoerders hadden bebloede poppen en doeken bij zich. Op borden stonden foto's van concentratiekampen en misvormde kinderen als gevolg van nucleaire wapens. Op spandoeken hadden ze teksten geschreven als "Stop de oorlog, Stop de geweldsspiraal". Demonstranten spraken de strak in het pak geklede bezoekers van de beurs aan met teksten als "do you like to kill children", "do your children know you're here" en noemden ze zakkenvullers.

De betoging verliep zonder noemenswaardige problemen. Actievoerders bliezen bellenblaasbubbels en gooiden confetti over de gasten. Ook deden ze zich voor als slachtoffer en gingen ze, compleet met verband en nepbloed, voor de passerende auto's van bezoekers liggen.

Verhit sfeertje

Alleen 's middags leek het even uit de hand te lopen, toen de betogers behalve de hoofdingang ook de zijingangen wilden blokkeren. De politie en beveiligers van de RAI tolereerden dit niet, wat tot een wat verhit sfeertje en geduw en getrek leidde. De organisatie van het protest riep echter gauw op tot vreedzaamheid, waarna de rust weerkeerde.

Lokale politici en andere sprekers vroegen zich af waar burgemeester Cohen toch was. Die noemde in maart de komst van de beurs naar Amsterdam "onwenselijk". Aangezien op de beurs geen wapens te koop zijn of worden tentoongesteld, kon Cohen het evenement niet verbieden. De sprekers vonden dat de burgemeester wel degelijk meer druk had kunnen uitoefenen, omdat de gemeente Amsterdam aandeelhouder is van de RAI.

Oorlogspropaganda

Tijdens de middagmanifestatie sprak ook SP-Tweede-Kamerlid Krista van Velzen het publiek vanaf een podium toe. Zij betitelde, gehuld in verband met nepbloed, de wapenbeurs als oorlogspropaganda. Vreemde eend in de bijt was de Amsterdamse VVD. Onder luid 'boe-geroep' legde gemeenteraadslid Pauline Buurma-Haitsma uit waarom haar partij vindt dat de ITEC wel degelijk in de hoofdstad kan plaatsvinden.

Het comité ITEC Vertrek! heeft geprobeerd de RAI te bewegen de wapenbeurs af te gelasten. Dat mislukte. Wel is het geplande ITEC-diner in het Tropeninstituut geannuleerd.

De actievoerders willen ook de komende twee dagen protesteren bij de RAI. Het comité ITEC Vertrek! bestaat naast deelnemers op persoonlijke titel uit campagnegroepen tegen wapenhandel, Kerk en Vrede, het Haags Vredesplatform, de SP Amsterdam en Amsterdam Anders/ De Groenen.