TOKIO - Het dodental van het ongeluk met een forenzentrein in Amagasaki even buiten de Japanse stad Osaka is opgelopen tot 73. Dat maakte de politie dinsdag bekend. Het aantal gewonden bedraagt 442 van wie er 151 ernstig aan toe zijn. Het is de ergste treinramp in Japan in bijna veertig jaar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De trein liep maandagmorgen door onbekende oorzaak uit de rails en ramde een appartementsgebouw. De reddingswerkzaamheden duurden dinsdag nog voort. Dinsdagochtend zijn nog drie mensen levend uit de wrakstukken gehaald, maar het is niet duidelijk of er nog mensen bekneld zitten. Ook de 23-jarige machinist is in het wrak gevonden. Niet bekend is of hij de ramp heeft overleefd.

Snelheid

In de trein zaten ongeveer 580 passagiers. Sommige getuigen beweren dat de trein te snel reed omdat de machinist een vertraging wilde goedmaken.

Zoektocht

De politie heeft intussen het hoofdkantoor in Osaka van de verantwoordelijke spoorwegmaatschappij JR West doorzocht. De regering gelastte eerder een diepgaand onderzoek naar de ramp. De directeur van JR West zal naar aanleiding van het ongeluk aftreden, verklaarde een functionaris van het spoorbedrijf tegen persbureau Kyodo.

Treinramp

Het is de ergste treinramp in Japan sinds 1963. Toen kwamen ongeveer 160 mensen om bij een treinbotsing bij Yokohama. In 1991 vielen 42 doden bij een treinramp in Shigaraki, in het westen van Japan.

Bij Tokio deed zich dinsdag overigens een tweede treinbotsing voor. Een sneltrein botste met een vrachtwagen en liep uit de rails. De truckchauffeur kwam met de schrik vrij en ook in de trein vielen geen gewonden, aldus het spoorwegbedrijf.