WASHINGTON - Abu Musab al-Zarqawi zou recent zijn ontsnapt aan Amerikaanse militairen. Dat meldde maandag het Amerikaanse televisiestation ABC. Wel werden geld en een laptopcomputer van de gezochte Jordaniër in beslag genomen. De Amerikanen houden al-Zarqawi verantwoordelijk voor een hele reeks aanslagen in Irak.

De leider van al-Qaeda in Irak ontsnapte aan de Amerikanen op 20 februari toen hij op weg was naar een ontmoeting in Ramadi in de soennitische provincie al-Anbar. Wel werden een chauffeur en een lijfwacht van hem aangehouden. De Amerikaanse autoriteiten hebben 25 miljoen dollar beloning op het hoofd van al-Zarqawi gezet.

Tip

De Amerikanen hadden een tip gekregen over de bijeenkomst. De eenheid Task Force 626, die speciaal belast is met het opsporen van al-Zarqawi, had manschappen in de omgeving gelegerd en mobiele controleposten rond Ramadi opgesteld. Volgens het station waren ook onbemande vliegtuigen in de lucht om de buurt in de gaten te houden.

Terreinwagen

Kort voor de geplande bijeenkomst werd een auto tot stoppen gedwongen toen hij een controlepost naderde. Op hetzelfde moment keerde een terreinwagen die een paar honderd meter achter het aangehouden voertuig reed. De Amerikanen gaan er nu vanuit dat al-Zarqawi hierin zat. De achtervolging werd ingezet en de auto moest na een paar kilometer stoppen.

Vondst

Maar al-Zarqawi zat niet meer in de terreinwagen. De Amerikanen vermoeden dat hij is uitgestapt onder een viaduct. Wel werd zijn laptop en 80.000 euro gevonden. De bronnen omschrijven de vondst van de computer als een "vruchtbare gebeurtenis". De computer had een "zeer grote harde schijf" waarop onder meer recente foto's van al-Zarqawi stonden.