ROERMOND - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen de 20-jarige Peter G. voor zijn aandeel in de poging om een moskee in Venray in brand te steken. Het OM beschouwt de man uit Tienray als de hoofdverdachte, omdat hij al langer rondliep met het plan om met brandbommen een aanslag te plegen op een gebedshuis voor moslims.

G. gaf ook toe dat het plan voor de actie van hem afkomstig was. In zijn huis trof de politie onder meer een handboek voor het plegen van terreurdaden aan en een handleiding om molotovcocktails te vervaardigen.

Molotovcocktails

De politie hield in de nacht van 10 op 11 november bij de moskee in Venray G. en medeverdachte Van T. aan. In hun auto werden vier molotovcocktails ontdekt. Deze waren volgens het Nederlands Forensisch Instituut zo samengesteld, dat ze een grote brand zouden kunnen veroorzaken. De politie was getipt over een op handen zijnde brandstichting bij de moskee en kende de nummerplaat en het type auto van de verdachten.

Celstraffen

In deze zaak werden eerder drie andere verdachten veroordeeld tot celstraffen tot twee jaar. De rechtbank gaf bij hun veroordeling aan dat niet bewezen kon worden dat ze daadwerkelijk een poging hadden ondernomen om de moskee in brand te steken. Wel ging het om het treffen van voorbereidingen.

Uitvoeren aanslag

Het OM vindt dat er in de zaak van G. wel sprake is van poging tot brandstichting. "De verdachte had alles goed voorbereid en was slechts één handeling verwijderd van het uitvoeren van de aanslag. Hij hoefde alleen nog maar de molotovcocktails aan te steken. De logische vervolgreactie zou het gooien van de brandbommen naar de moskee zijn geweest. Met mogelijk desastreuze gevolgen, want er bevonden zich mensen in de gebedsruimte", aldus het OM.

Gezichtsverlies

"Ik riep al een jaar dat ik een moskee in brand wilde steken. Als ik zou terugkrabbelen, betekende dat gezichtsverlies." zei de verdachte maandag. Hij toonde voor de rechtbank berouw. "Het sloeg helemaal nergens op wat ik van plan was."

De verdachten zijn zogenoemde 'Lonsdalers', een groep jongeren in Noord-Limburg en Oost-Brabant met extreemrechtse opvattingen. De uitspraak is op 9 mei.