David Shulkin is niet de eerste medewerker die door de Amerikaanse president Donald Trump de laan uit wordt gestuurd. Niet eerder wisselde het personeelsbestand van een Amerikaans presidentschap zo snel als onder Trump. Een overzicht.

Sally Yates, oud-minister van Justitie

Yates werd op 30 januari 2017, nog geen twee weken nadat zij was aangesteld, ontslagen als waarnemend minister van Justitie. Trump schoof haar terzijde omdat ze het departement opdracht gaf het presidentieel inreisverbod voor immigranten en vluchtelingen uit zeven overwegend islamitische landen niet tegenover de rechter te verdedigen. Het Witte Huis noemde dat verraad.

Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur

Trump ontsloeg Flynn op 14 februari 2017 als nationale veiligheidsadviseur. Flynn vloog nadat Trump hem nog enkele weken de hand boven het hoofd had gehouden toch de laan uit, nadat bekend was geworden dat hij tegenover vicepresident Mike Pence had gelogen over de reikwijdte en inhoud van zijn geheim overleg met Russische officials.

James Comey, voormalig FBI-directeur

Comey werd op 9 mei 2017 ontslagen als directeur van de FBI. Het was een van de meest verrassende en controversiële besluiten van Trump. De president zei volgens de New York Times tegen Russische diplomaten dat hij 'mafkees' Comey had ontslagen om de druk van het Rusland-onderzoek af te halen. De president liet officieel weten dat hij Comey niet langer in staat achtte de FBI te leiden.

Sean Spicer, voormalig perswoordvoerder

De man die maandenlang het beleid en de beslissingen van Trump tegenover de 'fake media' verdedigde, bood op 21 juli 2017 zijn ontslag aan. Spicer was het niet eens met de aanstelling van Anthony Scaramucci als nieuwe woordvoerder. De oud-woordvoerder van het Witte Huis verscheen twee maanden later bij de uitreiking van de Emmy's om zijn eigen optredens te parodiëren.

Reince Priebus, oud-stafchef Witte Huis

Priebus stapte 28 juli 2017 op als stafchef van het Witte Huis. Hij werd daags te voren door nieuwe woordvoerder Anthony Scaramucci bij CNN en in The New Yorker afgeserveerd als de lekker van informatie naar de pers en hij zou paranoïde en schizofreen zijn. De minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly volgde hem op.

Anthony Scaramucci, oud-perschef Witte Huis.

De nieuwe perschef hield het, na zijn aantreden op 21 juli 2017, nog geen anderhalve week uit in het Witte Huis. Hij maakte na zijn scheldkannonade bij CNN plaats om de nieuwe stafchef John F. Kelly met een "schone lei" te laten beginnen. Daarop zou Kelly bij Trump hebben aangedrongen.

Steve Bannon, oud-adviseur van Trump.

De speciaal adviseur van Trump die bekend staat om zijn extreem-rechtse ideeën, moest op 18 augustus de deur achter zich dichttrekken omdat de president niet langer tevreden over hem was. Bannon, die naar verluidt de architect was van diverse controversiële plannen van Trump zoals het inreisverbod en de muur tussen de VS en Mexico, verklaarde na zijn aftreden dat het presidentschap van de vastgoedmagnaat "voorbij" is.

Hope Hicks, oud-communicatiedirecteur van Trump.

De communicatiedirecteur die het langst met Trump verbonden was, koos op 28 februari 2018 de uitgang nadat haar vriend door twee exen werd aangeklaagd vanwege huiselijk geweld. De voormalige schoonheidsqueen had een vertrouwensband met de president, die haar omstandig loofde. Hicks wist volgens intimi Trump altijd te sussen als hij ontevreden of boos was, bijvoorbeeld door hem positieve commentaren op alt-right-websites te laten lezen. 

Rex Tillerson, oud-minister van Buitenlandse Zaken.

Oud-zakenman Tillerson moest op 13 maart 2018 het veld ruimen als minister van Buitenlandse Zaken. Hij botste herhaaldelijk met Trump, onder meer over de aanpak van Noord-Korea. Bovendien was Trump ontstemd dat Tillerson hem achter gesloten deuren voor "idioot" zou hebben uitgemaakt.

Herbert McMaster, voormalig veiligheidsadviseur.

Trump ontsloeg McMaster na 14 maanden dienst op 22 maart en verving hem door John Bolton, de voormalig adviseur voor president George Bush. McMaster trad aan op 22 februari 2017 nadat Trump de toenmalige veiligheidsadviseur Michael Flynn ontsloeg. McMaster en Trump botsten regelmatig omdat ze verschillende opvattingen hebben over kwesties zoals Noord-Korea en het Ruslandonderzoek.

David Shulkin, oud-minister van Veteranenzaken. 

De 58-jarige Shulkin kreeg 29 maart te horen dat hij weg moest als minister van Veteranenzaken. Zijn positie was onhoudbaar geworden volgens Trump. Shulkin kwam negatief in het nieuws omdat hij kaartjes voor Wimbledon tegen de regels in had geaccepteerd tijdens een trip naar Londen. Ook zou hij ervoor gezorgd hebben dat zijn vrouw kon reizen op kosten van de regering. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!