AMSTERDAM - Het treinverkeer rond Amsterdam, Alkmaar, Haarlem, Den Helder, Hoorn, Enkhuizen en Zaandam is maandagmiddag rond kwart over vijf uitgevallen door een stroomstoring. Ook op het traject Amsterdam - Lelystad lag het treinverkeer stil.

Door de storing functioneerden de wissels en seinen niet en konden enkele tientallen treinen niet verder rijden. Spoorwegovergangen bleven dicht, waardoor verkeersopstoppingen ontstonden. Tussen Zaandam en Purmerend ontstond rond 18.00 uur een nieuwe storing, waardoor de Zaanbrug niet meer dichtging. De brug is handmatig dichtgedraaid, zodat ook daar de treinen weer verder konden rijden.

Hele avond

Het treinverkeer komt geleidelijk weer op gang, maar volgens de Railverkeersleiding moeten reizigers de hele avond nog rekening houden met vertraging.

150.000 volt

De storing ontstond bij de verkeersleidingsposten in Alkmaar en Amsterdam, doordat een transformator van 150.000 volt van energiebedrijf Nuon in Amsterdam drie seconden uitviel. Doordat deze de stroomvoorziening van de spoorwegen in Noord-Holland voorziet, vielen alle wissels, seinen en overgangen in de provincie uit, meldde een woordvoerder van de Railverkeersleiding. Aangezien die niet uit zichzelf weer gaan functioneren, moesten veel systemen handmatig door een monteur worden aangezet.

Kudde schapen

Een trein op het traject Arnhem - Emmerich is maandagavond bij Zevenaar in botsing geraakt met een kudde schapen. Daardoor rijden er voorlopig geen treinen op het betreffende stuk spoor. Dat heeft de Railverkeersleiding van de NS bekendgemaakt. Vijf schapen kwamen om het leven door het ongeval.

Als gevolg van het ongeval konden er in de vooravond geen treinen rijden op het betreffende stuk spoor. Rond 21.45 uur werd het spoor weer vrijgegeven.

Bloed en schapenwol

De trein, die onderweg was van Chur (Zwitserland) naar Amsterdam, raakte beschadigd en werd besmeurd met bloed en plukken schapenwol. De NS heeft de trein naar Zevenaar laten slepen, waar de brandweer het voertuig heeft schoongemaakt. Volgens een woordvoerder van de Railverkeersleiding is de kudde schapen vermoedelijk ontsnapt uit een weiland dat aan het spoor grenst.