KABUL - Een Amerikaans gevechtsvliegtuig heeft in de nacht van zondag op maandag in de Afghaanse provincie Oruzgan een dorp gebombardeerd waar een trouwfeest gaande was. Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn er veertig doden gevallen. Meer dan zestig personen zouden gewond zijn geraakt.

Andere bronnen maken melding van veel meer doden. Het Afghaanse persbureau AIP berichtte over meer dan honderd. De Amerikaanse nieuwszender MSNBC meldde op gezag van een regeringsfunctionaris meer dan 250 doden.

Schieten in de lucht

Het bombardement was ongeveer 175 kilometer ten noordoosten van de stad Kandahar in het dorp Kakrakai. Daar vierden zeker vierhonderd mensen feest in verband met een trouwerij. Feestgangers schoten in de lucht om uiting te geven aan hun vreugde, zoals de Afghaanse traditie wil. Mogelijk heeft de bemanning van een Amerikaans patrouillevliegtuig die schoten aangezien voor een beschieting door vijandige strijders.

Vergissing

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie erkende dat er sprake was van een vergissing. Hij kon niet bevestigen dat een groep bruiloftsgangers is getroffen. Volgens hem zijn de vliegtuigen in actie gekomen, nadat ten noorden van Kandahar vanaf de grond was gevuurd op gevechtsvliegtuigen van de coalitie tegen het terrorisme.

De Afghaanse president Karzai zei dat er een commissie is ingesteld die de toedracht van het incident moet onderzoeken. Hij zei dat er hulp naar het dorp was gestuurd.

Al eerder vergissingen

De Amerikanen hebben in Afghanistan al eerder vergissingen begaan in hun strijd tegen de strijders van het terreurnetwerk al-Qaeda en de Taliban. In april kwamen vier Canadese soldaten van de vredesmacht om toen een Amerikaans vliegtuig hen tijdens een trainingsvlucht per ongeluk beschoot.

In januari kwamen burgers om door een bombardement op het dorp Hazar Qadam dat ten onrechte was aangemerkt als een bolwerk van de Taliban. In december bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen een konvooi uit de oostelijke stad Khost, waardoor een aantal stamoudsten om het leven kwam. Vorig jaar oktober trof een bom een woonwijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul in plaats van een helikopter op de luchthaven.