SANTIAGO - Het Chileense hooggerechtshof heeft de gerechtelijke vervolging van oud-dictator Augusto Pinochet gestaakt. Dat heeft het hof maandag bekendgemaakt.

Vier van de vijf rechters van de tweede kamer van het hof stemden ermee in dat Pinochet niet voor moorden en ontvoeringen die tijdens zijn bewind plaatshadden, wordt vervolgd. Zij voerden de slechte gezondheid van de 86-jarige Pinochet aan.

Onderzoeksrechter Juan Guzmán had de vroegere dictator in januari 2001 wegens de zogeheten 'karavaan des doods' aangeklaagd. Daarbij ging het om een bijzondere legereenheid die eind 1973, kort na de militaire staatsgreep van 11 september van dat jaar, door Chili trok en aanhangers van linkse groeperingen uit de gevangenis haalde en vermoordde, na hen soms te hebben gemarteld.

In maart 2001 werd Pinochet vrijgelaten, nadat hij 41 dagen in de gevangenis had doorgebracht. Daarvoor had hij bijna anderhalf jaar onder huisarrest gestaan in Groot-Brittannië, nadat de Spaanse onderzoeksrechter Balthasar Garzón de Britten om zijn uitlevering had verzocht. Garzón wilde de Chileen vervolgen voor de gewelddadige dood van Spanjaarden tijdens de militaire dictatuur. Pinochet kwam om gezondheidsredenen vrij en keerde naar Chili terug.