DEN HAAG - Hulpverleners zijn onvoldoende voorbereid op rampen en zware ongevallen. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een maandag verschenen rapport.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Vooral de ambulancezorg beschikt over weinig routine, omdat die nauwelijks aan oefeningen meedoet. Dat komt door het tekort aan ambulances. De inspectie, die 41 oefeningen bijwoonde, vindt dat onaanvaardbaar en eist dat ambulancediensten en mobiele medische teams volwaardig aan oefeningen deelnemen.

Brandweer

De inspectie heeft ook kritiek op de brandweer, die meestal als eerste ter plekke is bij ernstige ongelukken en levens moet redden. Volgens het rapport houdt de brandweer die vaardigheden niet goed bij, ook al heeft elke brandwacht een certificaat levensreddend handelen.

Evaluaties

Verder zijn de brandweer en de medische hulpverlening niet goed getraind om grote groepen mensen te kunnen ontsmetten bij chemische of nucleaire rampen. Evaluaties van de oefeningen zijn nauwelijks beschikbaar, waardoor anderen niet van de ervaringen kunnen leren.