TOKIO - Een groot treinongeluk in Japan heeft maandag kort na de ochtendspits zeker 51 mensen het leven gekost. Meer dan vierhonderd personen raakten volgens brandweerlieden gewond. Reddingswerkers verwachten dat het dodental nog verder zal oplopen. Het was de ernstigste treinramp in Japan sinds 1963, toen 161 mensen om het leven kwamen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Door nog onbekende oorzaak liep de sneltrein vlak bij een bocht uit de rails. Vijf van de zeven wagons van de passagierstrein ontspoorden, aldus het Japanse persbureau Kyodo. Twee hiervan raakten een appartementengebouw. Het ongeval gebeurde in Amagasaki nabij Osaka, een miljoenenstad ten zuidwesten van Tokio.

Tijdverlies goedmaken

In de trein, die op weg was van Takarazuka naar Doshishamae, zaten ongeveer 580 passagiers. Op het moment van het ongeval reed het railvoertuig circa de maximale 70 kilometer per uur, zei een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij. Getuigen hebben echter verklaard dat de treinbestuurder sneller reed, omdat hij kennelijk het tijdverlies van ongeveer anderhalve minuut wilde goedmaken dat hij bij de vorige stop had opgelopen.

Onvoldoende brancards

De televisie toonde beelden van reddingswerkers die mensen uit de ravage probeerden te redden. Getuigen berichtten dat er aanvankelijk onvoldoende brancards waren. Banken uit de trein zouden als draagbaar dienen. "Er zijn veel ernstig gewonde mensen", zei passagier Tatsuya Akashi die op weg was naar zijn werk.

De West Japanse Spoorwegmaatschappij zei dat de machinist een 23-jarige man was met elf maanden ervaring. Directeur Takeshi Kakiuchi meldde dat de precieze oorzaak van het ongeval nog onbekend is en dat een onderzoek inmiddels is begonnen. "De prioriteit ligt nu eerst bij het redden van de passagiers", verklaarde hij op een persconferentie.

Japanse treinen staan bekend als veilig en punctueel. Dagelijks stappen zestig miljoen mensen in de trein, bijna de helft van de Japanse bevolking. Het laatste grote ongeluk gebeurde in maart 2000. Toen kwamen vijf mensen om en raakten 33 gewond toen een metrotrein in Tokio in aanrijding kwam met een trein. Het ergste recente treinincident had plaats in 1991 in Shigaraki, toen 42 mensen het leven verloren en er meer dan zeshonderd gewond raakten.