De gouverneur van Florida, Rick Scott, heeft vrijdag een pakket wettelijke maatregelen ondertekend die scholen veiliger moeten maken en bloedbaden zoals op Douglas High in Parkland helpen voorkomen.

De minimumleeftijd om een geweer te mogen kopen gaat omhoog naar 21 jaar, er komt ter controle een verplichte wachttijd van drie dagen voor de aanschaf van een vuurwapen en het is voortaan toegestaan een aantal schoolmedewerkers te bewapenen.

Het parlement van Florida keurde de wet woensdag goed, drie weken nadat een jonge schutter op zijn oude high school zeventien personen had doodgeschoten met een semi-automatisch aanvalsgeweer.

De snelle actie van het Huis van Afgevaardigden was vooral te danken aan een imponerende campagne van jongeren die de schietpartij overleefden. Het wakkerde het debat over wapenbezit in heel de VS aan.

Keerpunt

Voorstanders van wapenwetten stellen dat de vlotte reactie van het Huis van Afgevaardigden een keerpunt is wat betreft wapenveiligheid en het recht op het bezitten van wapens. 

"Vandaag is een voorbeeld voor het hele land dat de overheid snel kan en moet handelen", aldus de Republikeinse gouverneur, vlak voordat hij de regels ondertekende. Hij noemde de maatregelen een compromis geschikt voor zowel de voor- als tegenstanders van strengere wapenwetten.

Een van de belangrijkste eisen van de studenten is echter niet ingewilligd, dat is het volledige verbod op de verkoop van semi-automatische aanvalsgeweren.

De National Rifle Associaton (NRA), een machtige lobbygroep van vuurwapenfabrikanten en wapenliefhebbers, heeft een rechtszaak aangespannen tegen de overheid in Florida. Volgens de NRA zijn de nieuwe regels ongrondwettelijk.