AMSTERDAM - Paus Benedictus XVI heeft zondag bij zijn inauguratie de hand gereikt naar joden en "gelovigen evengoed als ongelovigen" en de tienduizenden pelgrims en hoogwaardigheidsbekleders op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad gevraagd voor hem te bidden terwijl hij aan "zijn enorme taak" begint.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In zijn inaugurele preek zei de voormalige kardinaal Joseph Ratzinger, die bekend staat om zijn conservatisme, dat hij de 1,1 miljard katholieken in de wereld zal leiden aan de hand van Gods wil.

Regeerprogramma

"Mijn regeerprogramma bestaat eruit niet te doen wat ik wil, niet mijn eigen ideeën na te streven, maar om te luisteren, samen met de hele kerk, naar het woord en de wil van de Heer, om door hem te worden geleid zodat Hijzelf in dit uur van de geschiedenis de kerk zal leiden", zei hij in zijn preek, die bij in het Italiaans uitsprak.

In zijn goudkleurige ambtsgewaad en zwaaiend met zijn pauselijke staf begon Benedictus aan de plechtigheid door de binnenplaats van de Sint-Pieter op te lopen waar Sint Pieter begraven zou liggen. Terwijl een koor zong zegende hij de graftombe met wierook.

Pallium

Een van de meest symbolische momenten in de twee uur durende mis was de overhandiging van de zegelring en een wollen pallium, twee symbolen van zijn pauselijk gezag, aan Benedictus. Op het zegel van de ring, waarmee van oudsher apostolische brieven worden verzegeld, staat Pieter afgebeeld die zijn visnetten uitwerpt.

Het pallium, een smalle sjaal van witte lams- en schapenwol waarop vijf rode zijden kruisen zijn geborduurd, symboliseert de taak van de paus als herder die voor zijn kudde zorgt. Drie gouden nagels in de sjaal staan voor de spijkers waarmee Jezus werd gekruisigd en het rood van de kruisen staat voor het bloed van Jezus. Nadat Benedictus de ring en het pallium had gekregen knielden twaalf personen, die de discipelen van Jezus moesten verbeelden, voor hem neer om hem gehoorzaamheid te beloven.

Applaus

Benedictus, die er moe uitzag en een aantal keer hoestte, werd toen hij zijn preek hield verschillende keren onderbroken door applaus, met name toen hij zijn voorganger, Johannes Paulus II, noemde. Hij zei dat de vorige paus nu thuis is tussen de heiligen in de hemel, maar riep niet op tot zijn heiligverklaring.

"We weten dat zijn komst werd verwacht. We weten dat hij nu onder de zijnen is en werkelijk thuis is", zei Benedictus onder luid applaus.

Verbonden

Hij maakte ook duidelijk dat hij de hand wil reiken naar andere christenen, die hij "speciale groeten" deed, evenals de joden, "met wie wij zijn verbonden door een groot gemeenschappelijk spiritueel erfgoed".

"Ten slotte gaan mijn gedachten uit naar alle mannen en vrouwen, naar gelovigen evengoed als ongelovigen", aldus Benedictus.

Er waren niet zoveel mensen naar Rome gekomen als voor de begrafenis van Paulus Johannes II op 8 april, maar het Sint-Pietersplein en de Via della Conziliazione die erheen leidt stonden vol.

Willem-Alexander

Onder de talloze hoogwaardigheidsbekleders die de inauguratie bijwoonden bevonden zich de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, de Duitse president Horst Köhler, de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf, het Spaanse koningspaar, de Poolse president Aleksander Kwasniewski en de Libanese president Emile Lahoud. Voor Nederland waren premier Jan Peter Balkenende en kroonprins Willem-Alexander vertegenwoordigd.

Aan het eind van de mis werd paus Benedictus XVI in een auto met open dak rondgereden om de menigte te kunnen begroeten