DEN HELDER - De leden van de Waddenvereniging hebben zaterdag in Den Helder de handen ineen geslagen tegen gaswinning onder de Waddenzee. Advocaat J. Veltman heeft de leden ervan overtuigd dat een juridische procedure tegen gaswinning voorlopig geen zin heeft. "Pas in 2006 heb je kans van slagen, als de vergunning voor gasboringen moet worden uitgegeven", aldus Veltman.

Het bestuur benadrukte dat de vereniging tegen gaswinning in de Waddenzee is. "We zijn wel in gesprek met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), maar gaan procederen als wij het niet eens worden", aldus voorzitter L. Bikker.

Emoties

De emoties liepen soms hoog op tijdens de jaarlijkse ledenvergadering. Een groep van militante leden dreigde zich af te splitsen als er geen stelling zou worden genomen tegen gaswinning.

Aanvoerder W. Jonker-ter Veld ziet voorlopig geen reden de afsplitsing door te zetten, maar is naar eigen zeggen niet helemaal gerustgesteld door het bestuur. "Ik vraag me af of het bestuur straks openheid geeft over de gesprekken met de NAM. Mijn plannen zijn dan ook nog niet helemaal van de baan", aldus Jonker-ter Veld.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil in 2007 naar gas onder de Waddenzee gaan boren. In 2004 gaven kabinet en Tweede Kamer toestemming voor de waddengaswinning vanaf de vaste wal.