ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi en zijn nieuwe regering hebben zaterdag in het presidentieel paleis Querinale in Rome de eed afgelegd voor president Carlo Azeglio Ciampi.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het kabinet bestaat grotendeels uit de leden van het vorige kabinet. De belangrijkste wijziging is de terugkeer van Berlusconi's bondgenoot Giulio Tremonti, nu als vice-premier zonder portefeuille. In het vorige kabinet-Berlusconi was hij minister van Economische Zaken en Financiën. Hij stapte in 2004 op na een conflict binnen de coalitie over belastingverlagingen. Gianfranco Fini blijft vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken. Verder zijn er nieuwe ministers voor Communicatie, Volksgezondheid, Industrie en Cultuur.

Jaar

De nieuwe regering dient slechts een jaar, want voor mei volgend jaar zijn parlementsverkiezingen gepland.

Ciampi gaf de premier vrijdag het mandaat om een nieuwe regering te vormen, nadat Berlusconi woensdag het ontslag van zijn kabinet had ingediend. Daarmee kwam een einde aan het langst regerende kabinet van Italië sinds de Tweede Wereldoorlog.

Crisis

De crisis ontstond toen de christen-democratische UDC zich terugtrok uit de coalitie. Ook de Nationale Alliantie (AN) dreigde op te stappen. De partijen eisten van Berlusconi ingrijpende beleidswijzigingen naar aanleiding van de grote verliezen van de coalitie in de regionale verkiezingen.

Beide partijen maken weer deel uit van de regering. Zij hebben de verzekering gekregen dat die de problemen in het zuiden van het land zal aanpakken. De werkloosheid is daar 16 procent.

Kopie

Politici van de centrumlinkse oppositie noemden de in slechts drie dagen uit de grond gestampte regering een exacte kopie van de vorige. Naar hun mening is die niet in staat de economische en sociale problemen in het land het hoofd te bieden. Volgens de coalitiepartijen betekent het nieuwe kabinet juist een breuk met het verleden. Zij beloofden zich vooral te richten op het stimuleren van de industrie, vergroting van de werkgelegenheid in het arme zuiden en bescherming van de koopkracht van Italiaanse gezinnen.