ROME - Paus Benedictus XVI heeft zaterdag in Vaticaanstad een grote audiëntie gehouden met internationale media en toeristen. De nieuwe paus sprak de duizenden journalisten toe, die geen vragen konden stellen.

De kerkvorst bedankte de journalisten voor al hun "inspanningen" en hun berichtgeving van de afgelopen weken. Daardoor konden katholieken over de hele wereld getuige zijn van de gebeurtenissen in Vaticaanstad. Moderne communicatietechnieken kunnen volgens de paus de hele mensheid bereiken en dienen als instrument van de vrede.

Staande ovatie

Benedictus XVI sprak in het Engels, Frans, Italiaans en zijn moedertaal Duits. De media beloonden de nieuwe paus aan het einde van zijn korte toespraak met een staande ovatie. De paus ging voor in het gebed Onze Vader.

De persbijeenkomst is de eerste ontmoeting van de paus met mensen van buiten het Vaticaan. Daarmee toont hij volgens waarnemers aan dat hij, net als de vorige paus, het belang inziet van publiciteit en openbaarheid.

De voormalige kardinaal Joseph Ratzinger werd dinsdag gekozen tot nieuwe paus. Hij wordt zondag geïnaugureerd in een grote bijeenkomst op het Sint Pietersplein.