ZOETERMEER - Politie en justitie zijn in het weekeinde nog druk bezig met het onderzoek naar de moord op de 31-jarige Zoetermeerse vrouw en haar twee dochters van vijf en drie. Hun lichamen zijn, op aanwijzing van de aangehouden vader, teruggevonden op een bospaadje in recreatiegebied 't Zand in het Brabantse Alphen-Chaam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Opnieuw een vader die zijn gezin om het leven brengt en opnieuw om vooralsnog onduidelijke motieven. In nog geen week tijd schokten twee familiedrama's iedere betrokkene. In Hilversum was zaterdag de begrafenis van het gezin van de agent van de KLPD die zijn vrouw en drie zoontjes een week eerder doodschoot, voordat hij zichzelf om het leven bracht. In Zoetermeer kwam de volle omvang aan het licht van het drama dat al op 6 april plaatsvond.

Nabestaanden

Opnieuw ook woede over de daad en onbegrip bij de nabestaanden, betrokkenen, buurtgenoten en andere verwanten. Al bijna negenhonderd mensen hadden zaterdag aan het begin van de avond het digitale condoleanceregister voor de Zoetermeerse onderwijzeres en haar twee dochters getekend. Velen wensen de dader het ergste toe. Voor het huis van de familie zijn bossen bloemen en knuffels neergelegd.

Bijeenkomst

Op de katholieke basisschool De Spelevaert in Zoetermeer werd een bijeenkomst gehouden voor leerlingen die in de klas zaten bij een van de meisjes. Ook ouders van leerlingen en leerkrachten waren daarbij. "We zullen met elkaar stilstaan bij deze dramatische gebeurtenis", stond op de website van de school. Maandag worden alle kinderen van de school opgevangen door professionele hulpverleners.

Tweede familiedrama

De bezoekers en de directeur van de school willen na afloop geen reactie geven. Het is al de tweede maal dit jaar dat deze school een familiedrama moet verwerken. In januari van dit jaar bracht een moeder haar twee kinderen om waarna ze zelfmoord pleegde door voor de trein te springen. De kinderen waren, evenals de oudste dochter (5 jaar) van het recente gezinsdrama, leerlingen van De Spelevaert.

Claudia

Moeder, de 31-jarige lerares Claudia, was onderwijzeres op de Rooms-Katholieke Maria Bernadetteschool in Leidschendam. "Ze kon ongelooflijk veel van kinderen hebben, maar kon ook grenzen stellen", zei haar directeur E. Klooster zaterdag. De vrouw werkte er sinds 1997. "Ze was een uitermate goede en flexibele collega", aldus de directeur. "Ze was ICT-coördinator en zat een tijdje in het managementteam. Daar is ze uitgestapt toen ze parttime ging werken, toen ze kinderen kreeg."

Klooster is aangeslagen door het nieuws dat de echtgenoot van Claudia heeft bekend haar en hun twee kinderen te hebben omgebracht. De directeur kent de man, zij het oppervlakkig. "Hij heeft hier wel eens een handje meegeholpen, hij zat ook in de ICT. Hij was een wat stille, teruggetrokken man."

Schoolgenootjes

Bijna tweehonderd kinderen van de Hilversumse Montessorischool Zuid namen afscheid van hun schoolgenootjes van 3, 6 en 8 jaar oud. De rouwstoet stopte onderweg van de Emmauskerk naar de Rooms-Katholieke Begraafplaats St. Barbara voor het schoolplein. De kinderen lieten daar in stilte lichtblauwe ballonnen los.

Over het motief van de politieman is alleen bekend dat "sprake is geweest van een complex van factoren die zich in de persoonlijke levenssfeer afspeelden".