WASHINGTON - De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) stuurt een hoge delegatie naar Ecuador om de gebeurtenissen te onderzoeken die hebben geleid tot de afzetting van president Lucio Gutíerrez, eerder deze week. Dat hebben de lidstaten in de nacht van vrijdag op zaterdag afgesproken.

Veel landen zijn zeer terughoudend in hun reactie op de machtswisseling. De Verenigde Staten willen de nieuwe regering nog niet erkennen en dringen aan op snelle verkiezingen. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Antonio Parra probeerde vrijdagavond de sceptici gerust te stellen. Hij zei dat de omwenteling juist tot doel had de rechtsorde te herstellen.

Autoritaire bewind

Het parlement stuurde Gutíerrez woensdag naar huis, na hevige straatprotesten tegen zijn autoritaire bewind. Hij werd opgevolgd door vice-president Alfredo Palacio, die meteen na zijn installatie beloofde een einde te maken aan de dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land.

Het verdreven staatshoofd is gevlucht naar de Braziliaanse ambassade in Quito. Brazilië is bereid hem politiek asiel te verlenen, mits de nieuwe regering hem een vrijgeleide geeft. Veel Ecuadoranen willen echter dat de oud-president wordt vervolgd wegens corruptie, zoals veel van zijn voorgangers.

Gutíerrez noemde zijn afzetting vrijdagavond illegaal. "Ze willen mij buiten de noodzakelijke politieke procedures om verwijderen", zei hij in een telefonisch vraaggesprek met de krant La Hora.